info@evelinaskok.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Simrishamns kyrka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild på Prästens badkar i Vik

 

 

Österlen och Simrishamn med omnejd

 

Restaurang, Hotell, B&B, Bed and breakfast, Boende, Ca

Österlen och Simrishamn

Simrishamnskommun är till stora delar identiskt med det som är känt som Österlen, Fritjof Nilsson Piratens hembygd, de stora äppelodlingarnas och den syndfulla marknadens trakt.

Simrishamns kommun är en tämligen utpräglad jordbrukskommun, men också en kustkommun - den har både östkust och sydkust.

Slätten här går i mjuka och böljande vågor. Vidsträckta raps- och åkerfält brer ut sig, här och var brutna av silhuetterna av gods, slott, kyrkor och långa rader av pilträd.

Ordet Simrishamn faller tillbaka på ordet "simris" som kan betyda antingen källsprång eller vattensjuk mark - sådana öppna vattensamlingar fanns det i byn Simris som den nuvarande staden utvecklades ur. "Hamn" har förstås aldrig betytt annat än hamn, men det understryker också havets, fiskets och sjöfartens stora betydelse för Simris och dess efterföljare.

Simrishamn, som från början bara var ett litet fiskeläge, blev på 1500-talet Österlens faktiska centrum. Det är en stad där man vårdar sina traditioner: fisket är fortfarande betydelsefullt, och gatunätet ger alltjämt ett medeltida intryck.

Det närbelägna Brantevik var så sent som i början av seklet den ort i landet som hade flest registrerade segelskutor. Inom kommunens gränser finns också vidsträckta badstränder, mäktiga sanddyner, bevarade byar från tiden före enskiftet och många lämningar från sten- och bronsåldern.

Innan Simrishamn blev stad, låg ett litet fiskeläge på platsen.

Detta var även hamn åt det närbelägna Thumatorp, där den danske kungen ett myntverk. I Thumatorp fanns också ett kloster och ett sjukhus för spetälska.

Av den gamla staden finns i dag endast några husgrunder kvar och platsen heter i dag Östra Tommarp. Fiskeläget växte emellertid och blev stad. Under sillperioden kom tyskarna till Simrishamn. De blev med tiden så många att de byggde en egen kyrka, Lubeckskapellet. Stadens förnämsta kyrka är annars Sankt Nicolai kyrka, helgad åt sjömännens skyddshelgon, Sankt Nicolaus. Nästan hela dess golv är täckt av gamla gravstena

 

 

Skåne, Österlen, Simrishamn

Brösarps backar: Porten till Österlen och i vår familj känd för kossorna i Bregottreklamen.

Piraten: Fritiof Nilsson ”Piraten”, författaren som skrev om bl a Bombi Bitt som upplevde äventyr och Kiviks Marknad.

Haväng: Ängen vid havet, otroligt vackert. Där ligger också Sveriges största fårfarm.

Kivik: Ett gammalt fiskeläge där mången turister tycker om att besöka t ex musteriet. Äppelmarknaden I September ståtar med fantastiskt konstverk av äpplen (ca 65.000). Ej att förglömma Kiviks marknad i juli då fältet nästan förvandlas till en liten stad, här bodde Piraten. Bra havsöringfiske norr om hamnen i Kivik. Havsöringfiske börjar 1:a januari.

Kungagraven: För 3000 år sedan begravdes här en kung. Ligger mellan Kiviks musteri och Kivik samhälle.

Stenshuvud: En nationalpark som lockar många med sitt klara vatten, fantastiska bokskogar, ja miljön känns nästan lite overklig. Bra havsöringsfiske nedanför klipporna.

Rörums Backar: Inte lika många besökare som Brösarps Backar men minst lika vackert.

Forsemölla: Mölla är det skånska ordet för kvarn. Där den stora dammen nu ligger låg det förr en gammal kvarn, nästan som att beträda en saga.

Gyllebo: Om man nu skulle tröttna på havet så är detta en härlig insjö att besöka.

Knäbäckshusen: Som husen såg ut förr i tiden. Nedanför ligger en fantastiskt vacker strand.

Prästens badkar: Nedanför det charmiga fiskeläget Vik finns en naturligt formad stenformation som ser ut som en blomma, det sägs att en präst brukade bada däri, därav namnet. Bra för havsöringfiske från land.

En och annan torsk fångas också här. Här kan du fiska havsöring direkt från klipporna utan vadare. Ett av våra favoritställen.

Baskemölla: Där, mitt i den vackra naturen ligger Tjörnedalagården där det ofta bjuds på konst.

Konstrundan: Och på tal om konst så är detta den stora veckan for alla konstintresserade, då konstnärerna öppnar upp sina ateljéer och låter oss andra titta.

Vårhallen: En strand med stora kalkstenar som kallas för hallar. Roliga att klättra bland och spännande att vada vid. Bra havsöringsfiske.

Simrishamn: Österlens huvudstad. En stad med både ny och gammal bebyggelse. Med sjudande småstadsliv sommartid men även levande på vintern.

Kustvägen: Söderut från Simrishamn, genom Brantevik mot Skillinge. Skeppshandel, galleri och teater kan Skillinge bl a bjuda på.

Stränderna: Kyls, Borrby, Mälarhusen eller den allra största Sandhammaren. Där är det sommartid mycket, mycket folk som vill njuta av denna drömstrand. Vi som bor här el besöker Österlen annat än på sommaren njuter förstås året om. Inte mycket slår en höstpromenad just här. Kyls strandbad är vår favorit.

Kåseberga och Ales stenar: Ales stenar är uppkallat efter en berömd vikingahövding. Det var just vikingar som byggde denna skeppssättning för mer än 1000 år sedan. Skeppssättning kallas det för att uppställningen av stenarna ser ut som en stor båt el ett skepp. Just nedanför Ales stenar ligger Kåsebergahamn där det finns gott om rökt fisk att smaska på. Öster om Kåseberga är det bra havsöringfiske. Bäst är att ha med sig vadarstövlar för att komma åt det bästa havsöringfisket.

 

 

Restaurang Evelinas Kök       info@evelinaskok.se

Restaurang, B&B, Bed and breakfast, Hotell, Boende, Cafe, Catering, Simrishamn, Österlen, Restauranger, pensionat, rum, hotel